1%-os felajánlás

Kedves Barátaink és Testvéreink!

Civil egy-százalék

Aki szeretné adójának egy százalékát felajánlani, és jó helyet keres a számára, annak ajánljuk figyelmébe az Oázis 2000 Közhasznú Alapítványt, amely 17 éve végzi karitatív szolgálatát a hátrányos helyzetű és többgyermekes családok, a betegek, elesettek és nehéz anyagi helyzetbe került testvéreink és embertársaink körében. Ezen kívül feladatának tekinti a bibliai kultúra terjesztését is. Az alapítvány kurátorai és munkatársai önkéntes alapon végzik a munkájukat, se bért se költségtérítést nem fogadnak el a szervezettől, a székhelyet és az adminisztrációt a BpA biztosítja a számukra, így a könyvelési díjon kívül minden más eszköz közvetlenül a rászorultak javát szolgálja. Az alapítvány közhasznú (a vállalkozások az adományaikat költségként számolhatják el, magánszemélyek sajnos már nem vehetnek igénybe kedvezményt.)

Az alapítvány adószáma: 18096679-1-42

Egyházi egy-százalék

Az egyházi egy-százalékkal kapcsolatban továbbra is az a helyzet, hogy a jogerős bírói döntések (Alkotmánybíróság,  strassbourgi emberi jogi bíróság) ellenére, a kormányzati szervek adminisztrációs akadállyal próbálják ellehetetleníteni a hozzánk hasonló közösségeket, és megtagadják a nyilvántartásba vételünket, az elismertetési eljárás pedig 2014 óta nem haladt előre (Az erre vonatkozó bírósági döntések határidejét is figyelmen kívül hagyja a kormány és a parlament). A gyülekezet technikai számát ezért még nem állították hivatalosan vissza. Az elektronikus bevallásokban emiatt nem lehet a technikai számunkat megtalálni. Aki ennek ellenére – egyfajta polgári jelzésként – mégis szeretne az egyházi egy-százalékról is a gyülekezet javára rendelkezni  a 0664-es technikai számon. De számoljon vele, hogy rendelkezését érvénytelennek fogják nyilvánítani.

Az adóbevallások határideje a vállalkozók számára február 26. hétfő éjfél. De aki nem rendelkezik az adója egy százalékáról, az vállalkozóként is megteheti még május 21-e éjfélig. Ez az adóbevallások határideje minden más (nem vállalkozó) számára.

Az elektronikus bevallásban az egyházi egy-százalékról a gyülekezetünk javára (a fenti okokból) NEM rendelkezünk, viszont a civil egy százalékról igen (az Oázis alapítvány adószámának beírásával.) De a rendelkező nyilatkozatot külön is beküldjük az illetékes NAV-kirendeltséghez, ugyanahhoz, amelyhez az adóbevallásunk is kerül. A rendelkezés érvényességének feltétele, hogy a postára adott zárt borítékon rajta legyen a nevünk, állandó lakcímünk és az adószámunk is.

Az idén is módosult az adóbevallás rendje. Már nem kérhető a munkáltatói adóbevallás elkészítése, így a munkáltatónak sem lehet átadni az  egy-százalékos rendelkezési nyilatkozat. Viszont kérhető, hogy az adóhatóság készítse el az adóbevallásunkat. A részletekről itt lehet tájékozódni: https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja.

Itt megtalálható a változásokról szóló rész és (kicsit lejjebb görgetve) az is, hogyan lehet az 1 + 1 %-ról rendelkezni. (Mi továbbra is a postai utat ajánljuk mindenkinek, akinek nincs ügyfélkapuja.)

Ha valaki a jelenleg a gyülekezetet működtető egyesületnek szeretné felajánlani az adója civil 1%-át, azt csak az Oázis alapítvány HELYETT teheti meg. Ilyenkor az egyesület adószámát kell megadnia: 18298015-1-42.

Kérdéseitekkel ide fordulhattok: info@bpa.hu; gorbicz.tamas@bpa.hu