A bátorítás hihetetlen ereje – Károlyi Veronika

Megtörtént már veled is, hogy kitartóan harcoltál valamiért, de egyszer csak belefáradtál a harcba? Bármennyire is erős az akaraterőd, előfordulnak pillanatok, amikor úgy érzed, hogy nem bírod tovább. Ilyenkor egy aprócska mondat is nagyot lendíthet az állapotodon. A bátorítás hihetetlen erőt tud adni a folytatáshoz.

A Facebook-on tagja vagyok egy nem keresztény zárt csoportnak, amelyet a csoport vezetője azért hozott létre, hogy bátorítsuk egymást. Ebbe a csoportba ugyanazzal a betegséggel küszködők tartoznak. Egy autoimmun betegségről van szó, rövidített neve ITP. Ez a betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható. Nincs olyan recept, gyógymód, vitamin vagy természetgyógyászati módszer, amely működne, hiszen a kiváltó okot vagy okokat nem ismerik. Az esetek többségében a tüneteket semmivel sem tudják megszüntetni, csak enyhíteni. Zömében csak a szteroidos kezelés és a lépeltávolítás használ, de ez a kettő sem működik minden esetben.

Éppen ezért mélyen elgondolkodtam a kérdésen. Hogyan tudsz valakit bátorítani, amikor tudod, hogy semmi olyat nem tudsz neki mondani, ami működne? A bátorítás hihetetlenül fontos és szükségszerű. Bátorítás nélkül elcsüggedsz és feladod. A bátorítás segít még a legnehezebb helyzettel is szembenézni és átvészelni azt. De hogyan tudsz valakit bátorítani, amikor nem tudsz neki mit mondani, mert hazudni meg nem akarsz? Hiszen nem akarod becsapni, hogy minden rendben lesz, holott tudod, hogy ennél a betegségnél semmi nem működik. Ha véletlenül az egyik betegnek beválik valami, a másiknál biztos, hogy nem fog működni. Legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják.

Aztán rájöttem a válaszra. Isten az egyetlen, aki egy ilyen helyzetben tényleg tud segíteni. Isten az, aki meg tud gyógyítani, aki erőt tud adni. Isten az egyetlen, aki úgy tud bátorítani, hogy az mélyen behatoljon a szívedbe. Isten az, aki megvigasztal és örömöt ad még nehéz helyzetben is. Ő az, aki kitartóvá tesz. Isten nélkül ezen a betegségen sem jutottam volna túl. Ehhez, ha még nem ismered, személyesen meg kell ismerned Őt! Csak az Istennel való személyes meggyőződés, ami tapasztalattá válik, adhat megfelelően szilárd alapot, a Benne való bizalomra, hogy amit ígér azt meg is teszi. Istenhez pedig Jézuson keresztül vezet az út. Ha el tudod hinni, hogy Ő annyira szeretett, hogy Érted meghalt a kereszten, és el tudod hinni azt is, hogy a harmadik napon feltámadt Érted a halálból, akkor létrejöhet a nagy csoda, a személyes találkozás Istennel. Én így, az egyetlen megoldást, Jézusban találtam meg. Hiszen ha Jézus elvégzett munkáját megértve a figyelmemet Őrá fordítom, arra, hogy az Ő sebeiben meggyógyultunk, akkor az, vagyis Ő „működni” fog. Ezt bátor szívvel ajánlhatom, mert ez nemcsak nekem vagy neked, de neki is „működni” fog.

Ézsaiás 35:3-4: „Erősítsétek a lankadt kezeket, és szilárdítsátok a tántorgó térdeket. Mondjátok a remegő szívűeknek: legyetek erősek, ne féljetek! Ímé, Istenetek bosszúra jő, az Isten, aki megfizet, Ő jő, és megszabadít titeket!”

Nekünk megadatott ez a megoldás. Újjászületett keresztényként, Vele nincs számunkra lehetetlen helyzet. Az Úrnál minden kihívásra van válasz. Mi mégis olykor elfáradunk, és az ellenség azzal kísért, hogy adjuk fel a harcot. De ilyenkor Isten csodálatos Szent Szelleme, aki bennünk él bátorít minket és erőt ad a folytatáshoz. Gyakran ez a bátorítás embereken keresztül is érkezhet. Néha elég egyetlen mondat, és örökre pályára állít. Ez az egyetlen mondat behatol a szívedbe és olyan hatalmas erőt ad a folyatáshoz, hogy többé nem adod fel és végig mész az úton.

Bármilyen problémával is küszködsz éppen, akár az egészségeddel vannak problémák, akár anyagi gondjaid vannak, családi problémák… stb., számodra is a megoldást Jézus elvégzett munkája jelenti. Én például már többször feladtam volna az írói szolgálatot, a nehézségek, az ihlethiány és az ideiglenes depresszió miatt, ha Isten és az olvasóim nem bátorítottak és motiváltak volna. A bátorításukkal pedig kitartottam és mindemellett sokat erősödött a hitem is.

Bátoríts te is másokat, motiváld őket, erősítsd a hitüket! Mert a bátorításban hihetetlen erő van és lehet, hogy egyetlen mondattal át tudod lökni a mélyponton és megerősödik a hitében. Mert meg van írva:

Aki másokat felüdít, maga is felüdül!”(Példabeszédek 11:25.)

Károlyi Veronika