Gyakorlat teszi a mestert – Károlyi Veronika

Megtörtént már veled is, hogy elméletben nagyon jól ismertél valamit, de amikor a gyakorlatban alkalmazni kellett a már megszerzett tudást, egyszerűen elakadtál? Keresztényként gyakran találjuk szembe magunkat ezzel. Kívülről fújjuk kedvenc passzusainkat, de amikor egy nehézséggel találjuk szembe magunkat, valahogy fel sem ismerjük, hogy éppen a kedvenc bibliai idézetünket kellene a gyakorlatban is alkalmazni. Ha pedig felismerjük, valamiért akkor is ott van a hitetlenség és a kétely. De miért nem tudunk úgy hinni, ahogy kellene?

Márk 11:23

„Mert bizony mondom néktek, ha valaki azt mondja ennek a hegynek: Kelj fel és ugorjál a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy amit mond, megtörténik, meg lesz néki, amit mondott.”

A fenti idézetben is jól látható, hogy a szívedben nem szabad kételkedned. Nem elég, ha a hit, mint egy tudásanyag az elmédben van, a szívedben is meg kell honosodnia. Elméletben tudhatsz sok mindent, de ha a szívedbe nincs beágyazódva, akkor a hited megingatható. Ha pedig megingatható a hited, akkor jelen van a kétely és a hitetlenség. Ha pedig jelen van a kétely és a hitetlenség, akkor sajnos semlegesítheti a hitedet, így nem valósul meg a saját csodád. De hogyan lehet ez ellen tenni? Hogyan tudjuk elérni azt, hogy hitünk, a tudásanyag, a szívünkben is meggyökerezzen?

Róma 10:17

„Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által.”

Minél többet hallgatod az Igét, minél többet olvasod a Bibliát, annál nagyobb lesz a hited. Ez a hit a próbák által gyökeret növeszt a szívedben, így egy idő után már megingathatatlanná válik. Ez egy idő után nemcsak elmélet lesz, hanem már gyakorlat is.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy rajtunk múlik, hogy mekkora a hitünk. Hiszen, ha sokat olvassuk a Bibliát, sokat hallgatunk üzeneteket, akkor nagyon erős hitünknek kellene lennie. Mégis folyamatosan kételyek gyötörnek. Akkor hogy is van ez?

Saját életemben is megtapasztaltam már többször is, hiába a sok ismeretanyag, hiába hallgatok sok üzenetet, hiába tanultam meg egyszer a leckét, mégis újra és újra ugyan azzal a problémával találom szemben magamat. Ez pedig a hitetlenség és a kétely. Ez is nagyon jól ábrázolja, hogy nemcsak rajtunk múlik, hogy mennyire erős a hitünk. Nemcsak azon múlik, hogy mi mennyi üzenetet hallgatunk, mennyit olvassuk a Bibliát.

Ahhoz, hogy a hited megerősödjön, hogy a szívedben meggyökerezzen, Isten kegyelmére és a Szent Szellem munkájára is szükséged van. A hit ugyanis Isten ajándéka. Kegyelemből adja. Persze te is kellesz, a te kitartásod, odaszánásod, hozzáállásod nagyon fontos. Fontos, hogy olvasd a Bibliát és hallgass üzeneteket, de ahhoz, hogy az ismeretanyag a szívedben meghonosodjon, a Szent Szellemre van szükség. Szükséged van arra, hogy személyesen is találkozz az Úrral. Ha ez nem történik meg, akkor lesz ugyan egy lexikális tudásod a Bibliában írottakról, de hitre nem fogsz jutni. Ezért van az, hogy attól, hogy elolvasod a Bibliát, attól még nem lesz hited. Nagyon sok emberrel találkoztam már, akik sokkal jobban ismerték a Bibliát, mint például egy gyülekezetbe járó keresztény, de számukra ez csak egy történelmi könyv. Mert személyesen nem találkoztak Jézussal. Nem érintette meg őket a Szent Szellem, nem tapasztalták meg Isten szeretetét és kegyelmét.

Láthatod, hogy a kérdés igen bonyolult és összetett. Több tényező kell ahhoz, hogy hited legyen, hogy a hited megerősödjön és a szívedben meggyökerezzen. A sok-sok tényező együttes hatása, a próbák, az ismeretanyag, a személyes találkozás az Úrral, a Szent Szellem ereje mind-mint szükséges. Az Úr dönti el, hogy kinek, milyen mértékű hitet ad. De nagyon fontos és elengedhetetlen része te magad vagy. Te is kellesz hozzá. A hozzáállásod, a kitartásod, az odaszánásod és az Istennel való kapcsolattartásod. Mindezek mellett minél többet gyakorolod a hitedet, annál erősebbé teszi az Úr és egyszer csak azt veszed észre, hogy már nem kételkedsz többé. Hiszen a gyakorlat teszi a mestert.

Károlyi Veronika