Lehet hogy elmentél az imaválasz mellett? – Károlyi Veronika

Megtörtént már veled is, amikor kértél valamit Istentől, hogy volt egy elképzelésed arról, hogyan fogja Isten teljesíteni az imakérésedet? Aztán telik az idő és elkeseredve panaszkodsz Istennek, hogy miért nem adta meg, amit kértél. Nem érted, miért nem válaszolt Isten az imádra. De vajon tényleg nem válaszolt, vagy csak nem vetted észre?

Isten gyakran nem úgy válaszol, ahogy mi azt elvárjuk. Az imaválasszal kapcsolatban többféle elképzelésünk is szokott lenni, de az Úr egy olyan megoldást ad, amelyre nem is gondoltunk. Ebbe a hibába szinte mindenki beleesik. Isten a saját rendszere szerint cselekszik és nem a mi rendszerünk szerint. Nekünk pedig ezt a rendszert kell megismernünk, alkalmaznunk és e szerint kell élnünk.

Az „Evan a Minden6ó” című filmben ezt nagyon jól megfogalmazták:

„Hadd kérdezzek valamit. Ha valaki türelmet kér, akkor Isten azt ad neki, vagy lehetőséget arra, hogy türelmes legyen? Ha bátorságot kér, akkor Isten bátorságot ad, vagy lehetőségeket, hogy bátran viselkedjen? Ha valaki összetartó családért könyörög, Isten egy kellemes meleg érzést ad neki, vagy lehetőségeket arra, hogy szeressék egymást?”

Számomra nagyon elgondolkodtató volt ez a néhány mondat. Nagyon sokszor ilyen jellegű válaszokat ad az Úr, amit nem veszünk észre. Utólag sokszor rájövünk, hogy valójában azonnali imaválaszt kaptunk, csak nem tűnt fel, mert nem úgy érkezett, ahogyan mi azt elképzeltük. Isten annál sokkal többet akar nekünk adni, mint azt, hogy azonnal az ölünkbe pottyanjon valami. Utunk során az Úr folyamatosan tanít, mert azt szeretné, ha fejlődnénk, miközben a hitünket is erősíti. Mert így sokkal többet ad, mint ami az imakérésünkben volt.

Isten nagyon sok áldást csak apránként ad. Ad egy keveset, megnézni, hogyan viszonyulsz az áldáshoz az adott helyzetben, és ha átmentél a vizsgán, akkor ad egy kicsivel többet. Ezt menet közben észre sem veszed, csak amikor visszagondolsz arra, hogy honnan indultál. Ekkor pedig döbbenten vonod le a következtetést, hogy mennyi mindent kaptál az Úrtól, szépen fokozatosan és igazából nem is vártál rá éveket.

Bizony gyakran nem vesszük észre, hogy Isten válaszolt egy imánkra, mert nem olyan formában érkezik a válasz. Éppen ezért meg kell tanulnunk az Ő rendszere szerint gondolkodni és észrevenni a jeleket és válaszokat. Te mindig észreveszed az Úr válaszát? Lehet, hogy mégsem késett az imaválasz? Lehet, hogy azonnal válaszolt, csak elmentél mellette? Mert én gyakran megdöbbenek, amikor 1-2 éves időtartamra visszaemlékezem és ráébredek arra, hogy bizony megtörtént a csodám, csak nem úgy és nem olyan ütemben, ahogy én azt elképzeltem.

Károlyi Veronika