Ne hagyd parlagon heverni! – Károlyi Veronika

Máté evangéliumának 25. fejezete egy közismert példázatot tartalmaz, amely a talentumok megfelelő felhasználásáról és kamatoztatásáról szól. Istentől mindenki kapott talentumokat. Van, aki többet, van, aki kevesebbet. Mindenkinek más-más talentum jutott. De vajon felismerjük-e ezeket a talentumokat és használjuk-e azokat?

Mindig csodálattal hallgatom a dicsőítő csapatot a tehetségük miatt. Nézem, ahogy élvezettel énekelnek és táncolnak a színpadon. Egyszer dicséret alatt megjegyeztem az Úrnak, hogy én nem tudnék így énekelni és felszabadultan, örömmel táncolni a közönség előtt. Erre az Úr csak annyit felelt: „Hát nem is te vagy benne a dicsőítő csapatban.” Ezen a válaszon nagyon jót nevettem, hiszen mindenki kapott valamilyen talentumot és nyilvánvalóan én nem ezt a talentumot kaptam.

Mindenki más-más talentumot kapott. A talentumainkat azért kaptuk, hogy használjuk, ezzel együtt tudásunkat és tehetségünket kamatoztassuk. Isten mindenkinek szánt egy vagy több szolgálatot. A szolgálathoz szükséges talentumokat pedig ajándékba megadta hozzá. Sajnos azonban nem minden talentumot használunk. Sokszor nem is vagyunk tudatában talentumainknak, így tehetségünk évekig vagy akár örökre parlagon heverhet.

Hasonlóképpen volt ez nálam is. Amikor komolyabban elkezdtem gyülekezetbe járni, még fogalmam sem volt, hogy Isten nekem az írás talentumát adta. Néhány évvel ezelőtt elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy írjak a bibliai hitről. Sokáig nem is tudtam, hogy ez csak az én ötletem-e vagy tényleg Ő adta a gondolatot, így nem is kezdtem el írni. De Isten hosszasan győzködött, hogy ez az Ő akarata, mire végre elhittem. Így nekivágtam az írásnak és nagyon élvezem.

Isten nemcsak talentumot adott, de örömöt is ad hozzá. Azt a szolgálatot, amelyet az Úr neked szánt, örömmel fogod végezni. Lehet, hogy most úgy érzed, hogy nem értesz semmihez, nem ismered a talentumaidat. Az is lehet, hogy már neked is szólt az Úr egy szolgálattal kapcsolatban, csak te sem hallottad meg a hangját, vagy nem merted elkezdeni, mert úgy érezted, hogy nem értesz hozzá! Ha nem ismered a talentumaidat, kérdezd meg az Urat, hogy melyek azok! Minél előbb kezd el fejleszteni és használni azokat! Minél jobban beleásod magadat a szolgálatba, minél többet használod a talentumaidat, annál több és nagyobb áldásban lesz részed. Én sokszor csak kapkodom a fejemet és tátott szájjal figyelem, ahogy egyre több ajtó nyílik meg előttem. Ezek az ajtók persze nem gyorsan nyílnak meg, mert közben fel kell nőnöm nekem is a feladathoz, meg kell érnem az előléptetéshez. Ez nálad is így lesz.

Egy biztos, bármilyen szolgálatot is szánt neked az Úr, ahhoz megadta a talentumokat is. Bármennyire is alkalmatlannak érzed magadat hozzá, az Úr alkalmassá fog tenni. Bármerre is kell menned, az ajtók ki fognak nyílni. De neked kell hitben lépned. Ne hagyd parlagon heverni a talentumaidat, használd és kamatoztasd őket!

Károlyi Veronika