Te is csapdában vagy?

Isten folyamatosan tanít minket. Kisebb – nagyobb próbákon megyünk keresztül, amelyek alatt formálódik a jellemünk. Minden próba egyedi és személyre szabott, mindenkinek mást – mást kell megtanulnia. Más talentumot kaptunk, másban vagyunk tehetségesek, más képességeink vannak. Van azonban egy képesség, amely nélkül senki sem boldogulhat. Ez pedig az elfogadás képessége.

Keresztényként nem boldogulhatsz, ha nem tudsz elfogadni. El kell tudnod fogadni a Biblia igazságait. Nem tudsz közel kerülni Istenhez, ha nem tudod elfogadni, hogy Isten maga a Szeretet, jó és Téged is szeret. Ezt nevezi a biblia kegyelemnek. Nem lehetsz áldott, ha folyamatosan megfelelési kényszerben élsz. Minél jobban ki akarod érdemelni Isten kegyelmét vagy megbocsátását, annál inkább eltávolodsz Istentől, mert minden, amit Istentől kapsz, kegyelemből van hit által és nem a mi cselekedeteinkből.

Az Evangélium – az hogy Jézus eljött értünk és megváltott minket – maga a kegyelem. A kegyelem meg nem érdemelt jótéteményt jelent. Olyan ajándékot jelent, ami az ajándékozó jelleméből fakad. Érdem nélküli birtoklás. Feltétel nélküli elfogadottság, szeretet, állandó ölelés. Éppen ezért meg kell tanulnunk elfogadni. Elfogadni Isten csodálatos áldásait, ajándékait és legfőképpen a kegyelmét. Hiszen soha nem fogod tudni kiérdemelni Isten megbocsátását és szeretetét. Nagyon sokan azért nem tudnak megerősödni hitben, mert nem képesek elfogadni ezt a kegyelmet. Nem értik meg a lényegét. Folyton megfelelési kényszerrel küszködnek, ki akarják érdemelni azt, amit ingyen ajándékba kaptak meg.

Én folyamatosan találkozom keresztényekkel, akik Istent egy dühös és gonosz Istennek gondolják. Félnek Istentől. Bevallom őszintén én is féltem Istentől, amíg meg nem ismertem az Ő mérhetetlen jóindulatát. Mindig azt hittem, hogy értem az Evangéliumot, de rá kellett ébrednem, hogy tévedtem, hiszen pont a bűnbocsánat és a kegyelem részét nem értettem meg igazán.

Megtérésem után, évekig bűntudatom volt és soha nem mertem Isten elé állni, még a legapróbb hiba elkövetése után sem. Szégyelltem magamat. Mindig meg akartam felelni Istennek, ami persze nem sikerült. Úgy éreztem, hogy nem érdemlem meg, hogy Isten bármit is nekem adjon. Majd egy nemzetközi prédikátornak köszönhetően, ahogy hallgattam a kegyelemről szóló üzeneteit, Isten megmutatta nekem, hogy Ő egy kegyelmes Isten. Ezt követően az Úr elém hozott egy-két magyar tanítót is, akik szintén a kegyelmet hirdették. Így találtam rá a Budapesti Autonóm Gyülekezetre is. A kegyelem témakörébe egyre jobban beleástam magamat, konkrétan kerestem az ezzel kapcsolatos üzeneteket. Az Úr így szépen lassan megváltoztatta az Evangéliummal való téves elgondolásomat és megmutatta, hogy hívőként nem kell Istentől rettegnem és azt, hogy Krisztusban igaz vagyok, nem vagyok bűnös. Megerősített abban is, hogy merjek hozzá fordulni, úgy ahogy vagyok, bármilyen hibát követtem is el. Ez persze nálam is egy hosszú folyamat volt, mire a régi, rossz, berögződött gondolkodásmódom megváltozott. De csak akkor voltam képes megerősödni hitben, amikor megértettem a kegyelmet és ez a szeretet inspirál arra, hogy többé ne vétkezzek.

Az elfogadás képessége akkor is fontos tényező lehet, amikor bajban vagy. Ha valaki felajánlja a segítségét, amivel kilábalhatsz a problémádból, de te nem vagy képes elfogadni. Ha valaki csak úgy neked szeretne adni valamit, aminek te nagyon örülnél, mégsem veszed el tőle. Az egyik legnehezebb pedig a pénz elfogadása, amikor valaki önzetlenül pénzt akar neked adni, de lelkiismereti okokból, büszkeségből vagy szégyenérzet miatt nem fogadod el. Én szégyenérzet miatt nem tudtam elfogadni. Az elfogadásra egy hosszabb ideig tartó munkanélküliség alatt tanított az Úr. Amikor kénytelen voltam félretenni a szégyenérzetet és elfogadni minden segítséget.

Isten nagyon sokféleképpen szeretne megáldani minket csodákkal vagy embereken keresztül, de mi sokszor mégsem vagyunk képesek elfogadni. Ha nem tanulunk meg elfogadni, akkor számos áldásról lemaradhatunk. Éppen ezért bátran kijelenthetem, hogy ha nem tanulsz meg elfogadni, akkor csapdában vagy.

Szeretnél kijönni ebből a csapdából? Szeretnéd megismerni Isten jóindulatát? Szeretnéd birtokba venni az örökségedet? Szeretnél minél több áldást az életedre? Isten alig várja, hogy megáldhasson, de ehhez az kell, hogy megtanulj elfogadni.

Károlyi Veronika