KÖNYVAJÁNLÓ DR. ORBÁN KRISZTINA: A VÁROS

„Don és Julia repülőútra indulnak édesanyjukkal. Míg Don a közelmúlt eseményein mereng, a gép egyszer csak bukdácsolni kezd. Minden elsötétül. Egy úton tér magához, ahol csak Juliát találja és rosszcsont Tommyt, aki ugyanazon a járaton utazott. Mindhárman szüleik keresésére indulnak, és közben egy rejtélyes, csodálatos városba kerülnek…”  – olvashatjuk Orbán Krisztina nemrég megjelent ifjúsági regényének hátlapján.

A kiadvány, már külsőleg is tetszetős képet mutat, vidám, színes rajzaival, melyek Simon-Szabó Laura – az írónő kisebbik lányának -, illusztrációi, és amelyekkel a könyv belső lapjain is öröm találkozni.

Ami engem egy írásműben elsőként megragad, az a stílus, a mondatszerkezetek szépsége, a választékos szóhasználat és az érzékletes leírások, amik beindítják a képzeletet. Bármilyen izgalmas is egy történet, ha az konyhanyelven, tőmondatokban, igénytelenül van ábrázolva, nem dob fel. Szeretem, ha az, amit olvasok: irodalom, a szó nemes értelmében és Orbán Kriszta könyvénél ez volt az első, amit elismeréssel nyugtáztam.

A főszereplők gyermekek, akik egy repülőszerencsétlenség következtében elvesztik szüleiket és a keresésükre indulnak. Titokzatos, különleges helyszíneken járunk, a cselekményt könnyedén gombolyítja a szerzőnő, rengeteg vidám és szellemes ötlettel gazdagítva. A könyv, elejétől végig rendkívül olvasmányos, a sok lebilincselő kaland szerfelett szórakoztató.

A regény egyik fő vonulata, rosszcsont Tommy helyreigazítása, ami persze, nem szokványos módon történik meg. Az iskolából való „szökés-sztori” – szerintem -, még felnőttek számára is izgalmasra sikeredett.

Természetesen, nem szeretnék spoilerezni, így nem mesélem el a történetet, de annyit elárulhatok, hogy a regény vége komoly, megszívlelendő mondanivalót hordoz minden keresztény ember számára.

Kiknek íródott a könyv? Úgy gondolom, ötévestől kezdve, bármely korosztálynak. Magam is szívesen és élvezettel olvastam, igaz, a foglalkozásom miatt sok gyermekeknek írott művel találkozom, kedvelem is őket, ha érdemesek rá. Dr. Orbán Krisztina könyve érdemes rá. Csak ajánlani tudom mindenkinek.                        

Éli Nóra