Piszter Gábor – Hogyan járhatunk szellem szerint?

Pál a leveleiben sokszor hangsúlyozza, hogy szellem szerint járjunk. De mit is jelent ez? Nem a cselekedetekről van szó, hisz lehet szelleminek látszó, egyébként jó tevékenységet végezni, Isten akaratának megértése és Isten iránti bizalom nélkül.
Szellem szerint járni annyit jelent, hogy életünk minden másodpercét abban az identitásban éljük, hogy Isten gyermekei vagyunk, akikben Ő gyönyörködik. Annak a megértését, hogy mivé lettünk az újjászületés által. Magunkra az újjáteremtett, tökéletes szellemünk alapján tekintünk, nem a lelkünk vagy a testünk pillanatnyi állapota alapján, melyek változóak, míg a szellem változhatatlan. Krisztus bennünk véghezvitt megváltói művére tekintve, a lehetőségeink megélt valósággá válnak. A bennünk élő Krisztusra nézve megéljük, hogy megszabadultunk a bűntől, nem azonosulunk vele, így az megerőtlenül.
Ahogy a “ne tedd” parancsolat emlékeztetett a bennünk lévő Ó ember kívánságára, úgy a “gyere és kövess engem!” felhívás emlékeztet rá, hogy most már az Új ember él bennünk, aki képes is és akarja is követni a Mestert. A sok “ne tedd” parancsot felváltja az egy “kövess” parancs, így a régiek már értelmüket vesztik. A tekintetünk a testünkben lakó bűn helyett a szellemünkben lakó életre figyel, és így megszabadulunk a bűn szolgaságától.
A sátán legnagyobb fegyvere, ha eléri, hogy figyelmet szenteljünk neki, és az ő gondolatait a sajátunknak tekintsük, így tud minket vádolni. Mi azonban a megoldásra, a megváltásra, a bennük és általunk élő Istenre nézünk, így folyamatosan, egyre inkább hasonlítunk is rá.